Az ember olyan társadalmat hozott létre, ahol már nem nevezheti a nevén a dolgokat.

Valamilyen etikus, viselkedési kódexek mögé bújva mindig is kozmetikáztak a mondanivalójukat, miközben a valódi ók valamilyen személyes érdek volt.

Az személyes érdek a mozgató rúgó. Ha hazudni kell, hogy elérje a kívánt eredmény, akkor az ember hazudni is fog. Nevezheti “fehér hazugságnak” ( white lie), vagy eufemizmusnak, vagy előzékenységnek, vagy diplomáciának, de a lényeg ugyanaz.

Nem mondhatod a véleményedet, nem mondhatod azt, amit gondolsz, vagy amit érzel, mert a másik a törvény védelem állatt áll, ami azt mondja, hogy nem nevezhetet a nevén a dolgokat, a tényeket, a különböző jellenségeket.

Hogy jutottunk idáig?

Ez az irány felmentette a “megsértődött fél”-t arról, hogy tanulja meg kezelni azt aki, azt, ami képvisel, illetve eljusson odáig, hogy felvállalja és elfogadja önmagát. Valakiknek jól jön. 

Viszont, azoknak, aki felvállalják a véleményüket, azoknak ma már nem.

Kell-e “hazudni”?

Mindenki döntsön el.

Ha könnyebb utat akar járni, és ha úgy látja, hogy kifizetődő, mert kiszolgálja az érdekeit, akkor hazudjon.

Ha inkább felvállalja önmagát, a véleményét, a gondolatait, az érzéseit, készüljön fel arra, hogy nem lesz közkedvelt személy, sok konfliktusa lesz, támadni fogják őt, kirekeszteni, de közelebb marad ahhoz, amit emberi minőségnek nevezünk.

Hogy mit is takar ez a minőség?

Már nehéz definiálni, de valahogy úgy gondolom, hogy ameddig békében tudsz élni önmagaddal, és a tetteiddel, emberséges lehetsz. 

Az emberi minőség nem más, mint az emberséges attitude.

De akkor ott a kérdés, hogy mit jelent emberségesnek lenni?

Én úgy gondolom, hogy azt jelenti, hogy nem harcolunk egymás ellen, nem bántsuk egymást, nem kínozzuk egymást, nem alázzunk egymást, mert egy fajhoz tartozunk, és ez a hovatartozás lenne a mérvadó.

Ez viszont, megköveteli az őszinteséget. Az őszinteség akkor tud megnyilvánulni, ha mindenki felvállalja önmagát, ha erre nem képes,  akkor változtat, de mindenesetre elfogadja önmagát.

Ha mindenki ezt teszi, akkor már nem tud megsértődni, akkor már nem fog szenvedni, vagy bosszúra szomjazni, akkor a harc elveszíti az értelmét.

Mi marad?

Azt, hogy ha valamelyik vélemény nem érintett jól, nézzük utána, hogy miért nem; másszóval, tanuljuk egymástól, és együtt fejlődjük, mert felelőséggel tartozunk, mert az emberi minőség kötelez.

hazudni, őszinteség, emberi, minőség, kötelez, fejlődés, faj, ember, alexarendel

close
AlexaRendel hírlevél feliratkozás
Az Adatkezelési tájékoztatót
és az ÁSZF-et elolvastam, elfogadom.