Hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy a viták igazságról szolnak, miközben érdekekről.

A saját igazunk mögött egy érdek van. Amikor törekszünk másokra erőltetni a saját igazunkat, nem teszünk mást, mint rájuk erőltetni az akaratunkat, azt, amit el akarunk érni, azzal, hogy mellék állítjuk őket.

Gondosan építjük egy filozófiát, amely alátámasztja az érdekünket, és amelyben megtanulunk rendíthetetlenül hinni. Ezzel a hittel felfegyverezve, igazságnak nevezzük; annak kiáltjuk. Ez igazság nevében vitatkozunk, csatázunk, háborúzunk.

Hogy az érdek személyes, vagy közszolgálatú, mellékes, mert a közszolgálatú érdek mögött is a sajátunk áll.

Ezért nem érdemes vitatkozni. Akármilyen logikus az érvelésed, akármilyen átlátható a levezetés, akármilyen ésszerű az előadásod, meggyőzni a másikat nem fogod tudni, ha csak nem közös az érdek, illetve, ha megtudod győzni arról, hogy a te érdeked azonos az övével.

Ki fog nyerni?

Az akinek erősebb a hite, aki megtanulta hinni a saját filozófiában, aki megvan győződve arról, hogy az érdek közös, és ebből mindketten nyernek.

Miért?

Mert ily módon, hű marad saját magához. A lélek nem tud hazudni, csalni, lopni, etc.; ez az elme dolga. Ha meggyőzte a lelkét arról, hogy, amit az elméje talált ki, helyes, akkor nyert ügye van. Az igazság már nem számít. Ami számít az, hogy összhangban és egyetértésben van a lélek és az elme.

Ez egy képesség. A vezetők megtanultak élni ezzel a képességgel.

Ha nyerni akarunk egy vitát, csak akkor vágjuk bele, ha a lelkünk és az elme egyetértenek. Ha konfliktusos helyzet alakul ki, akkor jellemnek meg a kételyek, a félelmek, a bizonytalanságok; rések keletkeznek a hitünkből felépített erődménünk falán. Innentől kezdve már sebezhetőek vagyunk, könnyen megközelíthetőek; nő a támadási felület és ezzel együtt, a másik fél győzelmi esélye. Nem fogod tudni meggyőzni, és legyőzni sem.

A megoldás?

Légy hű önmagadhoz!

Legyen elég, hogy te tudod az igazat! Amely lényegében a tied és csak rád tartozik; ne is próbálkozz másokra erőltetni. Elégedj meg azzal, hogy benned nincs konfliktus, vita, csata, háború; hogy benned béke van!

igazság, igazságosság, érdek,  vita, hit, győzelem, légy-hű-önmagadhoz, alexarendel

AlexaRendel hírlevél feliratkozás
Az Adatkezelési tájékoztatót
és az ÁSZF-et elolvastam, elfogadom.
close
AlexaRendel hírlevél feliratkozás
Az Adatkezelési tájékoztatót
és az ÁSZF-et elolvastam, elfogadom.