Vajon kiszámolta valaki mennyi időt töltünk vitatkozással?

Vajon feltette-e valaki azt a kérdést, hogy miért vitatkozunk?

Mindenkinek megvan a saját véleménye arról, ami benne, körülötte és a világban történik. A gond ott kezdődik, amikor összetévesztünk a véleményt az igazsággal, miközben csak érdekek kérdése.

De mi az érdek?

Az érdek a mi magunk védelme és pozicionálása, vagyis a fizikai, a  szellemi, vagy az emocionális territórium megszerzése és megtartása, vagy mindháromé.

Amikor vitatkozunk védekezünk, vagy teret hódítunk.

De miért érzzük úgy, hogy védeni kell magunkat?

Mit is védünk tulajdonképpen?

Az értékrendünket.

Miért fontos védeni az értékrendünket?

Mert alapja az életfilozófiánknak.

Az életfilozófiánk nem több mint az értékrendünknek a részeiből álló halmaz.

Az értékrend nagyon fontos. Az értékrend szolgál magyarázattal, indokkal, motivációval. Az értékrend az, amely mögé bújunk, ahol biztonságban érzünk magunkat és összhangban magunkkal.

Az összhang nélkülözhetetlen a lelki béke, az összegyensúly szempontjából. Az összhang biztosítja a konfliktus -menteséget, amely az egészséges test-szellem-lélek és az élet feltétele.

Az értékrend alátámasztja a gondolatainkat, az érzéseinket, a döntéseinket, a tetteinket. Ezért ragaszkodunk a saját értékrendünkhöz.

Ha valami nem fér bele, az azért van, mert felborul az összhang aközött, amit gondolunk, érzünk, teszünk és az alátámasztó értékrendünk között.

Amig nem tudjuk változtatni azon, hogy miképpen gondolunk, és érzünk, addigra megmarad a konfliktus.

Változtatni nem könnyű, mert nem szeretjük. A megszokás biztonságot ad; kényelmes és pihentető.

Viszont, ha nagyon ellenállunk neki, akkor örök harcban találunk magunkat, amely igen fárasztó, hosszútávon kimerítő.

Mit tehetjük?

Az értékrend nem egy veleszületett statikus eszköz.

Az értékrend a saját és mások tapasztalatokból nyert következtetések alapján hozott saját “törvények”, “szabályok” halmaza, amelyek segítségével működtetjük magunkat és az életünket.

Minél több a tapasztalat, annál szélesebb az értékrend, annál több fér bele, annál rugalmasabbak, nyitottabbak, befogadóbbak, elfogadóibbak vagyunk.

Szerezzük tapasztalatokat az élet különböző területein, és akkor kevesebb lesz a vita.

Éljük az életünket, ahelyett, hogy vitatkoznánk és háborúznánk egymással.

Emellett, emlékezz, hogy nem csak az létezik, ami te magad tapasztaltad, és ha volt is közös tapasztalat, nem csak a te véleményednek van létjogosultsága.

Aztán, az értékrended folyamatosan változik, mert az a dolga, hogy téged szolgáljon. Változz, tanítsd magad másképpen gondolkodni és érezni, és megváltozik az értékrendet is.

Attól még vitatkozni fogunk, mert minden folyamatnak van egy lefutási ideje, és mindenkinek saját tempója, és nem is feltétlenül szükséges egyetérteni, befogadni és beépíteni másik véleményét; elég elfogadni, hogy létezik más vélemény is, más értékrend is, és akkor talán, már háborúzni nem fogunk.

 

vita, vélemény, háború, értékrend, érdek, alexarendel

 

AlexaRendel hírlevél feliratkozás
Az Adatkezelési tájékoztatót
és az ÁSZF-et elolvastam, elfogadom.

 

 

close
AlexaRendel hírlevél feliratkozás
Az Adatkezelési tájékoztatót
és az ÁSZF-et elolvastam, elfogadom.