Vajon tudsz e biztosra menni?

Ha engem kérdezel, a válaszom az, hogy nem, már csak azért is, mert nem lehet.

Mégis dönteni kell!

Egy történetet mesélek neked.

Egy kedves páciensem kapott egy nagyon kedvező ajánlatot: magasabb posztra neveztek volna ki.

Félt elfogadni, nem tudod dönteni. 

Elkezdünk beszélni. 

Fontos volt kideríteni, hogy mitől fél. Attól félt, hogy kudarcot vall, magával szembe, mert mindig is arra törekedet, hogy olyan állást találjon, amely nem haladja túl a képességeit.

Alapvetően nem rossz gondolat, de ha alulértékeled magad, akkor határozattan az. Meglett a félelme gyökere.

A megoldás: dolgozni az önértékelésén. 

Elfogadta, hogy ha a főnöke őt nevezne ki az adott posztra, és ha valamilyen feladatot nem tudja elvégezni, nem az övé lesz a probléma, hanem a főnöke, aki felelősséget kell vállalni a döntéseiért. Tisztelje meg a főnöket azzal, hogy megbízik az ítélő képességében, és higgye magában, hogy képes megfelelni a kijelölt posztra. Elfogadta, hogy az önértékelés az egyik témája, elfogadta, hogy ez a poszt a legjobb lehetőség, hogy ezt megoldja; ha sikerül, helyre áll az önbizalma, megerősítésként hasznosíthatja a történetet, amelyet megkönnyíteni a későbbi döntéseit.

Ha nem sikerül, akkor mi történhet?

Kiderül, hogy a főnöke rosszul választott.

Kiderül, hogy hol vannak az érintetteknek  határai, mik a valódi képességeik, hol tartanak fejlődésükben és hol vannak a hiányosságok.

A kedves páciens mehet vissza a régi pozícióba, vagy kereshet más állást, vagy éppen elkezdheti végre foglalkozni azzal, ami igazán akar és amiért régóta tanul és készül.

Hibázni szabad, már csak azért is mert elkerülhetetlen. Amíg tud korrigálni, nincs gond. Amíg él és egészséges, nincs gond: rendelkezik idővel és erővel, hogy megoldja.

Hogy könnyebb lenne a döntés ha lehetne biztosra menni?

Határozottan igen.

Hogy helyes e, illetve jó e nekünk, ebben már nem vagyok olyan biztos.

Feltételezem, hogy mindenki azt a döntést hozná meg, amellyel biztosra tudd menni: kiszámolna a kockázati százalékokat és annak fényében azt az utat választana, amely legkevesebb kockázattal jár. Mert tudni kell, hogy kockázati tényezők mindig vannak.

De felmerül egy kérdés: biztos lenne az ember abban, hogy amit az elmével dönt, illetve a félelemből választ, az lesz a helyes út? Biztos lehet benne, hogy meglesz az összhang az elme döntése és a lelke vágya között?

Erre a kérdésre adj választ magadnak, mielőtt döntenél.

Keress az oldalamon a A csakrák és az érzelmek workshop sorozatot, a Megszabadulok a stressztől és az Elme tréning workshopokat. Az Események oldalon lesznek megjelenítve a közelgő workshopok.

Akármelyikre jössz, ajánlom egy félórás ingyenes személyes konzultáció, amely keretében megbeszéljük a konkrét esetedet, és megtervezzük hogyan lehetne megoldani.

close
AlexaRendel hírlevél feliratkozás
Az Adatkezelési tájékoztatót
és az ÁSZF-et elolvastam, elfogadom.