A hát fájást is, mint akármilyen más zavaró jelenséget, elkerülhető preventív magatartással.

Ha gyakran fáj a hátad, fontos átszokni magadat a helyes testtartásra. Ne állj sokáig egy helyben ugyanabban a testtartásban; ezzel el tudod kerülni a helytelen, egyoldalú terhelést, amelynek eredménye az izmok görcsös megfeszülésé, abból a megfontolásból, hogy vegye le a terhelést jelentős részét az ízületekről, amelyek feladta: összekapcsolni a csigolyatesteket.

Ha el akarod kerülni a becsípődésekét, ne nyújtózkodj túl messzire lévő tárgyak után, ne fordulj hirtelen egy irányba sem, ezzel elkerülve a hirtelen, meglepetésszerű erőteljes rotációs mozdulatot, amely nagy teher jelent a gerincre, akár csigolya ív, vagy csigolyanyúlvány  szakadást is eredményezhet, mivel az gerinctartó izomrendszernek nem jut elegendő idő, hogy  bekapcsolódjon a feladat elvégzéséhez.

Ne sajnáld az időt arra, hogy közelebb menjél, és helyezkedj helyesen mielőtt emelsz, főleg nehezebb tárgyakat. Fontos helyesen elhelyezkedj, mielőtt tárgyakat emelsz. Soha ne tedd meg kinyújtott térddel, inkább guggolj le, mivel ezzel a mozdulattal bekapcsolódnak a comb izmok, és a térdízületeket tartó izmok; feloszlik a terhelés.

Kerülj el az alacsony ülőhelyeket; a térd hajlítási szöge legyen derékszögű. Érdemes választani magas támlájú ülőhelyet, hogy a felső hát megfelelő támasztást kapjon meg; ezzel csökken a terhelés a hát alsó részére. Nem árt, ha egy kis párnával támasztod a derekat is.

Ne hajolj előre, amikor nadrágot, zoknit, cipőt veszel fel, főleg nem nyújtott térddel, és nem derékból.

A cipő legyen kényelmes és puha-talpú. A nők számára, a  4 cm-es magassarkú cipő az ideális a boka, a térd, a cipő és a gerinc helyes megtámasztására, és az adott ízületek kímélésére. A balerinacipőt el kell felejteni, mert nagy függőleges terhelést eredményez a gerincre, boka süllyedés eredményezhet, következésképpen, akár a térd- és cipőízület idő előtti kopást. Ebből a megfontolásból, kerülj el  a nem megfelelő futócipő használatát, vagy a sport tevékenységeket  a kemény, beton pályákon, a hirtelen mozdulatokkal és irányváltozással járó sport tevékenységeket, vagy az ugrásokat és a szökdeléseket, , mert ezek a szokások függőleges terhelést okoznak a gerincre, vékonyodnak a csigolyák-közti porcok; ezzel nő a súrlódás a csigolyák között, amely kopáshoz és sérvekhez vezethet.

Kerülni kell a hason-fekvés. Az oldal fekvés esetén, támasztani érdemes a has területét és kis párnát tenni a két térd között, ezzel biztosítva az gerinc egyenes tartását. A keményebb matrac az ésszerű döntés.

Tüsszentéskor, köhögéskor, nevetéskor rogyassz egy kissé a térdet, a kisebb rázkódás érdekében.

Kerülj el a forró vizet és az ülőfürdőt; jobb a zuhanyozás.

Fontos a rendszeres mozgás, a gerinctartó izmok és a hátizom  megerősítése érdekében. A rendszeres mozgás erősítik az ízületi nedv kenő hatását, az ízületi felszín épség megtartása érdekében.

Fontos a testsúly. Az ideális testsúly tehermentesíti az ízületeket, a csont- és az izomrendszert. Az egészséges fogyási tempó: 2-3 kiló havonta.

Ha kollagén szedsz, akkor este tedd meg; akkor szívódik fel eredményesen.

Fontos a megfelelő folyadék, vagyis víz fogyasztás; segít a méreganyagok eltávolításában, az ízületi nedv megfelelő mennyiség fenntartásában. Az ízületi nedv szerepe az ízületekék “olajozása”, a súrlódás elkerülése érdekében, a kopás megelőzésben.

Fontos a nyújtás, hogy teret biztosíts a csigolyatestek közötti lévő porcoknak. Megfelelő víz fogyasztás esetében, a porcok meg tudják tartani a vastagságukat és a rugalmasságukat, amely segít a lengéscsillapító feladatukban.

Derékfájás esetén javasolják a következő teakeveréket: 100 gr. fűzfakéreg , 100 gr. aranyvesszőfű, 100 gr. borókabogyó, 50 gr. rozmaringlevél, 50 gr. macskagyökér, 50 gr. vérehulló fecskefű. Egy evőkanálnyit megfőzni 15 percig 2 dl vízben, majd leszűrni; naponta 2-3 alkalommal inni 2-2 dl-t; legjobb erdei mézzel ízesíteni. 

Kevesen tudják, hogy a hátfájást, a derékfájást, az isiászt, meg a krónikus sérveket is kitűnően gyógyíthatóak és karban tarthatóak a talpreflexológiai kezelésekkel. Csodát művelnek akut esetekben is.

Talpreflexológiai kezelések késztetik a szervezetet az öngyógyításra. Érdemes rendszerességgel alkalmazni, vagy kúraszerűen, az egészségi  próbaláma súlyosságától függően.

Jó egészséget mindenkinek!

hátfájás, derékfájás, testtartás, prevenció, alexarendel 

AlexaRendel hírlevél feliratkozás
Az Adatkezelési tájékoztatót
és az ÁSZF-et elolvastam, elfogadom.
close
AlexaRendel hírlevél feliratkozás
Az Adatkezelési tájékoztatót
és az ÁSZF-et elolvastam, elfogadom.