Agyunkban minden órában új idegsejtek keletkeznek. A neurogenesis, vagyis az idegsejt osztódás késő öregkorig tartó folyamat. A neurogenesis során keletkezett idegsejtek csak akkor válnak teljes értékű neuronokká, ha el vannak látva feladatokkal, vagyis szükség van tanulásra, ösztönző ingerekre, szellemi kihívásokra.

 A hippocampuszban  naponta több ezer új idegsejt képződik, amelyen keresztül raktározódnak el az emlékek.  Minden, ami hosszútávú memóriánkba elraktározódik, a hippocampuszon keresztül halad el. Ha az idegsejtek megújulása nem megfelelő, akkor romlik az emlékező képesség és  a tanulási képesség. 

Aki testileg és szellemileg aktív marad, kivédheti az öregedéssel járó hanyatlást.

Kimutatták, hogy stroke esetén, amikor nagy mértékű idegsejt pusztulás történik, a hippocampusz úgy reagálja le, hogy fokozott idegsejt termelést indít el. A rehabilitációs módszerek hatására, mint a torna és a tanulás, illetve a szellemi munka, az új idegsejtek “felnőtt” idegsejtekké válnak és átveszik az elpusztult sejtek feladatait.

Az agy nagyon tevékeny és gyorsan reagál.  Néhány másodperc töredéke alatt megerősödnek a neuronok közti szinaptikus kapcsolatok, amely segítségével emlékszünk arra, amit hallottunk, láttunk néhány pillanatokkal korában. Pár óra alatt új szinapszisok keletkeznek, az idegsejtek hálózata átstrukturálódik, az emléknyomatok elmélyülnek. A reakció és válasz idő hihetetlenül gyors, vagyis az agy alkalmazkodó képessége igen bámulatos, amely  a neurongenezis folyamatnak köszönhető.

Amíg él az érdeklődésünk az új iránt, amíg beennünk a késztetés a tanulásra, az új dolgok kipróbálásra, amíg mozgunk, amíg elegen tartózkodunk szabad levegőn, amíg egészséges társadalmi életet élünk, amíg ápolunk a kapcsolatainkat és ujjakat szerzünk meg, amíg fejlesztünk a gondolkodást, és egyáltalán gondolkodunk, addigra öregek nem leszünk.

Ha szellemileg elfáradtál, ha érzed a szellemi terheltséget, ha a memóriád nem a régi, ha nem tudsz fókuszálni, koncentrálni, akkor a talpreflexológiai módszert javaslom; a kezelések során, az agy területek és köztük a hippocampus megfelelő ingerlésével elkerülheted az idő előtti elhasználódást, elöregedést.

Talpreflexológiai állapotfelmérés 

memória agytevékenység idegsejtek idegsejt-osztódás szellemi-terheltség koncentráció tanulás talpreflexológia alexarendel

 

AlexaRendel hírlevél feliratkozás
Az Adatkezelési tájékoztatót
és az ÁSZF-et elolvastam, elfogadom.
close
AlexaRendel hírlevél feliratkozás
Az Adatkezelési tájékoztatót
és az ÁSZF-et elolvastam, elfogadom.