Testsúlycsökkentés akkor áll be, ha a bevitt kalória mennyisége kevesebb, mint a napi felhasznált energia mennyisége; ha változtatunk az étkezési szokásaikon és az életmódon.

Javasolt elkerülni:
– sok zsírfogyasztást, feldolgozott, finomított ételek, – túlzott só, cukor és egyszerű szénhidrát fogyasztását
– félkész ás kész ételeket, ipari készítményeket.
– az egyszerű, finomított cukros ételeket: péksütemény, cukrozott üdítők, csokoládét, az úgynevezett “üres kalóriákat”- az emberi szervezet számára kevés hasznosítható vitaminok, ásványanyagok és tápanyagot tartammal rendelkező ételek.
– a nassolást, és a lefekvés előtti étkezéseket; a legutolsó étkezés: a lefekvés előtt 3 órával.

Előnyben részesíteni: gyümölcs, zöldség, minőségi és kiegyensúlyozott arányban zsír, szénhidrát, fehérje fogyasztását.
Teljes értékű fehérje fogyasztása fontos a sejtépítés és a regenerálódás folyamatokban.
Reggel többnyire fehérje, délben vegyes: fehérje, zsír, szénhidrát; este többnyire szénhidrát. Ha mozogsz és izmot építed, akkor este kevesebb szénhidrát és több fehérje.
A szénhidrátban gazdag étkezéseket délelőtt 10-tól-15-ig, és este fogyasztható, mert ilyenkor az inzulinrezisztencia a legcsekélyebb, ezáltal a zsírraktározás mértéke is alacsony.
Este ne végezz intenzív mozgást, mert növeli az étvágyat; “felébreszti” a szervezetet és rontja az alvás minőségét.
A nem megfelelő alvás mennyiség és minőség elősegíti a zsír lerakodást.
Ha este mozogsz, legfeljebb 19 óráig (17-től-19-ig, a kínai szervóra szerint, a vese működés időszaka; átmenetileg több energiával rendelkezünk, élénkebbek vagyunk. 19 óra után a szívverés lelassul, a vérnyomás alacsonyabb, a szervezett készül pihenésre, következik az idegrendszer ideje. A mozgás “erőszakosan” és úgymond “mesterségesen”, emeli a vérnyomást, a szívverést, élénkíti a szervezetet. A szervezet stresszként érzékeli ezeket a változásokat és hosszútávon inkább kárt okozz, nem is beszélve a rossz minőségű alvásról.)
Tartsd be a megfelelő aktivitás-pihenés arányt.

A szénhidrát mennyiséget folyamatosan csökkenteni kell, a cukros, fehér lisztes, magas Glikémiás indexel rendelkező ételek helyett, iktass be a lassan felszívódó, összetett, alacsony Glikémiás indexel rendelkező szénhidrátokat( alacsony Glikémiás index faktor fontos, mert: csekély a vércukor emelő hatása; csökken a hasnyálmirigy inzulin kibocsájtás, ez által kedvezően hat a zsírraktár felszabadítására).
Az egészséges és kiegyensúlyozott táplálkozás mellett, a napi energiafelhasználást növelni kell, valamilyen napi rendszerességgel végzett mozgással. Amikor egy mozgásformát választod magadnak, vedd figyelembe a fokozatosság elvét, az edzettségi szintedet és az egészségi állapotodat.
Mielőtt mozogni kezdesz, kérdd ki az óvósod véleményét. Fokozatosan emeld a terhelést, az edzések intenzitását és annak erősségét.
Tartsd a fokozatosságot a táplálkozás és életmód téren is: mindig csak egy tényezőt módosítsd, mert a hirtelen változást mind fizikailag és pszichésen is megterheli a szervezetet.
Fontos az alapanyagcsere feletti (kb: 1 500 kkal/nap, férfiaknál: 1 800 de akár feletti is; attól függ, hogy hány éves, mi a foglalkozása, milyen a a napi rutinja, a testtömege..), de napi energiaszükségletet alatti kalória bevitel.

Fontos, hogy a diéta során:
– ne csökkenjen a zsírmentes testtömeg, az izomtömeg
– a testsúlycsökkentés ne járjon anyagcserezavarral
– ne legyen kifejezetten éhségérzeted
– táplálkozz kiegyensúlyozottan; legyen meg a megfelelő tápanyagellátás
– megfelelő legyen a fehérje és a zsírbevitel
– megfelelő legyen a vízfogyasztás
– több legyen a rostanyag, gyümölcs, zöldség, teljes kiőrlésű gabona fogyasztás
– a táplálkozás legyen változatos, a hiányállapotok kialakulás elkerülése érdekében
– megfelelő a telített és telítetlen zsírok aránya; a hal, magvak, lenolaj, olívaolaj fogyasztása előnyös.
Diéta esetén, ha mozogsz, a bő szénhidrátban gazdag étkezéseket, edzés előtt és utána javasolt beiktatni.

A mozgás beiktatása a napi rutinba lényeges az eredmények szempontjából.

Vannak betegségek, amikor tiltják a mozgást, de vannak betegségek, amikor javasolt a mozgás, sőt jótékony hatású, de követel elővigyázatot, orvosi felügyeletet és az orvos tanácsai betartását.

Mindig kérd ki az orvosod tanácsát és kövesd az utasításait.  

Sok sikert!

Alexarendel

Feliratkozom az oldalra

Workshopok

Elmetréning

Irányítani akarok

Megszabadulok a stressztől

www.alexarendel.hu

FB: Alexarendel

Bejelentkezek a workshopra