Mit kell tudnod a betegápolásról?

Mit kell tudnod a betegápolásról?

Az otthoni betegápolás egy  nagyon megterhelő feladat, főleg ha hosszú éveken át tart. Megváltoztatja a családi életet és a családon belüli kapcsolatokat.

Egy családtag ápolása nem csak kihívás, hanem egy feladat, amelyből kötelezettség lesz, vagy szívügy.

Mindkét esetben, a feladat megterhelő érzelmi konfliktusokkal jár.

A kötelezettség azért, mert egyik részről, mindenki szeretne jól elvégezni a feladatait. Ezzel tartozik saját magának, a betegnek és a környezetének.

Viszont a kitartáshoz  és a jó munka elvégzéséhez szükséges a megfelelő elfogadás és elismerés.

A beteg kiszolgáltatott helyzetben van, ezért frusztrált.

A frusztrációját a betegápolóra vetíti. Kétféle képen.

Van olyan beteg, aki mély depresszióra esik, klinikai, vagy nem: elhatárolódik, bezárkózik, visszautasítja a segítséget, önsajnálatban burkolódva, miközben folyamatosan elveszíti az érdeklődést, a motivációt.

Az ápolója tanúja lesz egy lassú, de biztos leépülésének.

Az ápoló frusztráltvá válik, mert a beteg nem kooperál, és megakadályozza őt, hogy elvárt módon lássa el a feladatát; egyre türelmetlen lesz, elégedetlen saját magával és egyre nő a haragja.

Ha hangot ad a haragjának, vagy valamilyen módon kifejezi azt, akkor a kapcsolata a beteggel egyre feszültebb lesz: kölcsönösen fogják hibáztatni egymást.

A beteg azért mert az ápolója egyre durvább, türelmetlen, talán erőszakos is, vagy egyre kevésbé törődik vele, mivel megtörténhet az is, hogy az ápoló lemond róla és egyre hanyagul látja el a beteget.

Az ápoló azért fogja hibáztatni a betegét, mert olyan feladattal kell megbirkóznia, amely nem hozz eredmény, növelve benne a hiábavalóság érzetét. Kell az eredmény az érdeklődés, a kitartás, a motiváltság fenntartására.

Ha  a családtag ápolása szívügye, akkor az ápoló szenved.

Ha a beteg visszautasító magatartást tanúsít, semmibe véve az ápolója törekvéseit, az ápoló szenved, mert számára szívügy meggyógyítani őt, vagy legalább enyhíteni a beteg állapotát. Ebben a felállásban szenved a beteg és az ápoló is, vele együtt. A beteg szenved az egészségi állapota miatt, vagy az miatt, hogy képtelen megfelelni az ápolója, vagy saját maga elvárásainak, miszerint, ha nem is gyógyul meg, javuljon az állapota annyira, hogy önálló legyen. Az ápoló azért szenved, mert képtelen rajta segíteni. Egyre jobban igyekszik a kedvébe járni, egyre több energiát és időt fektet be az ápolásában; az élete a beteg körül zajlik, saját életéről lassan lemond. A betegapóló alárendelt helyzetben kerül; áldozat lesz.

A beteg elzárkózik, eltávolodik, kiszáll, felad. Az ápoló belebetegszik. A kapcsolatuk elromlik, vagy megszűnik létezni: két idegen, egymás mellett, a betegség csapdájában, a saját kis világukban elbújva egymás elől és az élet elől. Tejes a kudarc.

Megtörténhet, hogy a beteg frusztrációja agresszióba torlódik; egyre követelőzőbb lesz, egyre elégedetlenebb, egyre hálátlanabb, sőt, észrevétlenül örömet lel az ápolója “kínzásába” : ugráltatja, kritizálja, szemrehányást tesz, kiabál, piszkít, nem kooperál, érzelmi zsarolást alkalmazz, más szóval elkeseríti az ápoló életét. Ezt élteti, mert más élete már nincs. A beteg mélyéről felszökik a rejtett irigység: haragszik mindenkire, aki jobban van nála, aki egészségesebb, aki nem szorul segítségre, aki tud járni, örülni, jókat enni, élvezni az életet és örül is az életnek. Ez az irigység nem feltétlenül gonoszságból születik, hanem tehetetlenségtől és igazságtalanság érzetéből; a meg nem értésből, hogy miért pont ő vele történt, hogy miért pont akkor, etc.

Ebből nehéz kiszállni. Minél jobban igyekszik az ápoló, a betege egyre agresszívabb lesz. Kölcsönösen éltetik egymás viselkedését és az eredmény is elmarad.

Mi a megoldás?

A helyzet bonyolult. A megoldás: a leegyszerűsítés, az egyenes beszéd, a megfelelő kommunikáció.

Tisztázni kell a viszonyokat és az is, hogy mi a közös érdek.

A közös érdek a beteg gyógyulása, vagy jobbulása; az életminőség javítás. Ehhez kell az ápoló, de a beteg is. Fel kell hozni a beteget olyan állapotba, hogy képes legyen és akarjon is kooperálni. Ha itt megakadnak, jobb, ha nem is vállalják; forduljanak szakemberhez.

Az ápoló ne implikálódjon érzelmileg odáig, hogy áldozat legyen. Kezelje a beteget felnőttként. Ne sajnálja a betegét, hanem építse őt, hogy egyre önálló legyen. Ne láncolja a betegét magához, azzal, hogy pótolhatatlanná akar válni, mert a beteg könnyen megszokhatja; egyre kényelmesebb lesz, élvezi a törődést, a gondoskodást, és a végén, arra veszi észre magát, hogy nem is akar meggyógyulni.

A beteg legyen hálás és fejezze ki a hálát, elsősorban azzal, hogy minden megtesz a saját gyógyulása érdekében.

Az ápoló ne várja el kitüntetést, hanem végezze el a feladatait tisztességgel, megértéssel, türelemmel és szeretetből, nem bizonyítási vágyból.

Mindkét fél értse meg, hogy szükségük van egymásra: a beteg meg akar gyógyulni, az ápoló vissza akarja kapni az egészséges családtagját. Mindkét fél a korrekciókra törekszik, abból a vágyból, hogy visszaállítsák a megszokott életüket, bár ugyanolyan már nem lesz és nem is szabad, hogy legyen, ha abból indulunk ki, hogy pont, hogy az adott régi életük hozta el őket ebben az aktuális helyzetbe. Ha nem akarnak “visszaesni”, tanácsos bizonyos, a helyzetük igazodott változásokat bevezetni.

A beteg és az ápoló is, tegyék meg a dolgukat “jó ízűen”, saját meggyőződésükből, saját akaratukból, mert az erőltetett dolgok ellenállást szülnek, és a közös munkájukból konfliktus lesz; az egymás elleni harcban elfelejtenek, hogy közös a cél.

Ha az egyik nincs meggyőződve arról, hogy érdemes dolgozni az ügyön, ha nem saját akaratából teszi, vagy ha saját magára erőlteti a szerepét, vagy ha egyikük sem akarja, akkor nem marad más, mint a szakemberhez fordulni.

Jó egészséget mindenkinek!

Talpreflexológia

Workshopok

Feliratkozom az oldalra

#betegápolás #konfliktus #érzelmek #betegápolókapcsoláta #betegség #egészség #család

Miért kellenek a vitaminok?

By |2020-08-07|Categories: Egészség / Életmód|Tags: , , , , , , |

A vitaminok szerepe a környezet okozta sejtrákárosító folyamatok kiütése, az [...]

Miért kellenek a vitaminok? bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Vajon elkerülhető a harc a kapcsolatokon belül?

By |2020-08-04|Categories: Kapcsolatok, Mentálhigiénia/Lelki egészség|Tags: , , , , , , , , , , , |

Vajon elkerülhető a harc a kapcsolatokon belül? Vajon észre veszünk, [...]

Vajon elkerülhető a harc a kapcsolatokon belül? bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

A prevenció hatalmáról, talpreflexológiával!

By |2020-08-04|Categories: Egészség / Életmód|Tags: , , , , , , , , , |

"Ne akkor kezdj kutat fúrni, amikor már megszomjaztál!" Az [...]

A prevenció hatalmáról, talpreflexológiával! bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Miből áll a “stressz” és a betegségek közti kapcsolat?

By |2020-07-29|Categories: Egészség / Életmód, Mentálhigiénia/Lelki egészség|Tags: , , , , , , , , , , |

Akármi is “támadja meg” a szervezetet egységes választ vált [...]

Miből áll a “stressz” és a betegségek közti kapcsolat? bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Mit tehetsz ha kínozz az epegörcs?

By |2020-07-25|Categories: Egészség / Életmód|Tags: , , , , , , , , , , |

Az epekő görcs jellemzően a kiadós étkezés után következik [...]

Mit tehetsz ha kínozz az epegörcs? bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
close
AlexaRendel hírlevél feliratkozás
Az Adatkezelési tájékoztatót
és az ÁSZF-et elolvastam, elfogadom.
Szerző: |2020-02-05T00:05:44+02:002020-01-27|Egészség / Életmód, Kapcsolatok| Mit kell tudnod a betegápolásról? bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

A szerzőről:

Holisztikus szemléletű és tudatos ember lévén, nem lehettem más, mint természetgyógyász: reflexológus, akupresszőr, Reiki mester, lélekgyógyító. Hivatásomnak jelöltem azt, hogy beindítsam az öngyógyító mechanizmust, hogy felszínre hozzam újra az egészségre való törekvést. Abban hiszek, hogy az öngyógyításra való egyensúly ott van minden emberben, mert az öngyógyításra való törekvés nem más, mint az egész világ egyensúlyra való törekvése. Nagy hangsúlyt fektetek a gondolati és érzelmi higiéniára, mert az életem és a 15 éves szakmai tapasztalat meggyőztek arról, hogy a test nem lehet egészséges, ha az elme és a lélek beteg. A Lélek nem tud hazudni; meg kell teremteni a megfelelő kommunikációt a Test és Lélek között, az Elme közreműködésével. Az emberi mivoltunk egy specifikus egyensúlyt követel. Én erre törekszem és ezt szeretném megtanítani, továbbadni.