Miből áll a “stressz” és a betegségek közti kapcsolat?

Miből áll a “stressz” és a betegségek közti kapcsolat?

Akármi is “támadja meg” a szervezetet egységes választ vált ki: ‘küzdeni vagy nem’ mechanizmust indítja be, amely mögött a  vese velőállomány által termelt hormon- adrenalin áll.
Ez az állapot nem tartható fenn sokáig. Ha továbbra is fennáll az inger, akkor a válasz az adaptációs ( rezisztencia) fázisba megy át: a mellékvesekéreg által termelt hormon – kortizon – egy szteroidhatású, gyulladáscsökkentő, antiallergiás hatású hormon- emeli a vércukorszintet (stressz hatására, akár cukorbetegség alakulhat ki). A  magasabb cukor mennyiség  a vérben azért szükséges, hogy megfelelő energiát tudjon termelni és általa legyőzni a “támadást”.

A szervezet igyekszik adaptálódni, alkalmazkodni az új körülményekhez. Ha a külső hatás nagyon erős és sokáig is fennáll, a védekezési mechanizmus kimerül; jelentkeznek a tünetek, kialakulnak a betegségek és mind mögött a kortizon hormon túltermelés áll.

A kimerültség akkor alakul ki ha a napi elfoglaltság, a tanulás, a munka, a sport, a szórakozás, pihenés nincs arányban a szervezet teherbíró képességével.

Két típusát különböztetjük meg:

Basedowoid típus: a szimpatikus idegrendszer megváltozott tónusa okozza; az  izgalmi állapotok túlsúlya a jellemző.
Az oka az átmenet nélkül, hirtelen vagy nagy intenzitású terhelés.
A tünetei: álmatlanság, éjszakai izzadás, sápadtság, karikás szemek, étvágytalanság, testsúly csökkenés, szívdobogás, szívnyomás, szúró érzés a szívtájon, gyors pulzus, fokozott anyagcsere, hibás reakciók; ha az egyén nem pihen, fokozódnak a tünetek és belső nyugtalanság, ingerlékenység, depresszió alakul ki; az egyénnek van betegségtudata és vágyik a pihenésre.

Mi a megoldás?

Pihenés, környezetváltozás, a régiéktől eltérő elfoglaltságok, életmód változás, érzelmi és mentálhigiénia ismeretek, spirituális technikák, erősíteni a szervezet teherbíró képességét( kezelések, szauna, masszázs,.. )

Addisonoid típus: – a paraszimpatikus idegrendszer megváltozott tónusa okozza.
Az oka: helytelen terhelés;nem az állóképességének, az adaptáció készségének megfelelő terhelés.
A tünetei: fokozott fáradékonyság, aluszékonyság, gyengeség, gátlások, alacsony pulzus, van étvágya, csekély légzési zavarok, az anyagcsere normális, jó pihenőképesség, egy kicsit fásult hangulat, vagy normális; nincs betegségtudata, nem érti mi változott és miért, azért hónapok alatt következik be a gyógyulás.

Mi a megoldás?

Pihenés, fokozott terhelés, életmódváltozás, környezetváltozás, érzelmi és mentálhigiénia ismerete, spirituális technikák, erősíteni a szervezet teherbíró képességét( kezelések, masszázs, szauna, aktív és passzív pihenés).

Mindkét esetben szükséges egy éber és folyamatos megfigyelés, egy minőségi kapcsolat saját magaddal, hogy időben tudjál lépni. Mindkét esetben a megoldás a törődés, a szeretet, a “te időd” bevezetése, amikor magadnak adod és magadnak teszed azt, ami a megújulásodat szolgálja.

Talpreflexológia

Vitaminok

Workshopok

 

AlexaRendel hírlevél feliratkozás
Az Adatkezelési tájékoztatót
és az ÁSZF-et elolvastam, elfogadom.

Lehet irányítani az érzelmeket?

By |2021-11-30|Categories: Egészség / Életmód, Mentálhigiénia/Lelki egészség|Tags: , , , , , |

A köztudatban az él, hogy az érzelmeket nem lehet irányítani. [...]

Lehet irányítani az érzelmeket? bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
close
AlexaRendel hírlevél feliratkozás
Az Adatkezelési tájékoztatót
és az ÁSZF-et elolvastam, elfogadom.
által|2020-07-30T19:59:00+01:002020-07-29|Egészség / Életmód, Mentálhigiénia/Lelki egészség| Miből áll a “stressz” és a betegségek közti kapcsolat? bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

About the Author:

Holisztikus szemléletű és tudatos ember lévén, nem lehettem más, mint természetgyógyász: reflexológus, akupresszőr, Reiki mester, lélekgyógyító. Hivatásomnak jelöltem azt, hogy beindítsam az öngyógyító mechanizmust, hogy felszínre hozzam újra az egészségre való törekvést. Abban hiszek, hogy az öngyógyításra való egyensúly ott van minden emberben, mert az öngyógyításra való törekvés nem más, mint az egész világ egyensúlyra való törekvése. Nagy hangsúlyt fektetek a gondolati és érzelmi higiéniára, mert az életem és a 15 éves szakmai tapasztalat meggyőztek arról, hogy a test nem lehet egészséges, ha az elme és a lélek beteg. A Lélek nem tud hazudni; meg kell teremteni a megfelelő kommunikációt a Test és Lélek között, az Elme közreműködésével. Az emberi mivoltunk egy specifikus egyensúlyt követel. Én erre törekszem és ezt szeretném megtanítani, továbbadni.
Go to Top