Akármi is “támadja meg” a szervezetet egységes választ vált ki: ‘küzdeni vagy nem’ mechanizmust indítja be, amely mögött a  vese velőállomány által termelt hormon- adrenalin áll.
Ez az állapot nem tartható fenn sokáig. Ha továbbra is fennáll az inger, akkor a válasz az adaptációs ( rezisztencia) fázisba megy át: a mellékvesekéreg által termelt hormon – kortizon – egy szteroidhatású, gyulladáscsökkentő, antiallergiás hatású hormon- emeli a vércukorszintet (stressz hatására, akár cukorbetegség alakulhat ki). A  magasabb cukor mennyiség  a vérben azért szükséges, hogy megfelelő energiát tudjon termelni és általa legyőzni a “támadást”.

A szervezet igyekszik adaptálódni, alkalmazkodni az új körülményekhez. Ha a külső hatás nagyon erős és sokáig is fennáll, a védekezési mechanizmus kimerül; jelentkeznek a tünetek, kialakulnak a betegségek és mind mögött a kortizon hormon túltermelés áll.

A kimerültség akkor alakul ki ha a napi elfoglaltság, a tanulás, a munka, a sport, a szórakozás, pihenés nincs arányban a szervezet teherbíró képességével.

Két típusát különböztetjük meg:

Basedowoid típus: a szimpatikus idegrendszer megváltozott tónusa okozza; az  izgalmi állapotok túlsúlya a jellemző.
Az oka az átmenet nélkül, hirtelen vagy nagy intenzitású terhelés.
A tünetei: álmatlanság, éjszakai izzadás, sápadtság, karikás szemek, étvágytalanság, testsúly csökkenés, szívdobogás, szívnyomás, szúró érzés a szívtájon, gyors pulzus, fokozott anyagcsere, hibás reakciók; ha az egyén nem pihen, fokozódnak a tünetek és belső nyugtalanság, ingerlékenység, depresszió alakul ki; az egyénnek van betegségtudata és vágyik a pihenésre.

Mi a megoldás?

Pihenés, környezetváltozás, a régiéktől eltérő elfoglaltságok, életmód változás, érzelmi és mentálhigiénia ismeretek, spirituális technikák, erősíteni a szervezet teherbíró képességét( kezelések, szauna, masszázs,.. )

Addisonoid típus: – a paraszimpatikus idegrendszer megváltozott tónusa okozza.
Az oka: helytelen terhelés;nem az állóképességének, az adaptáció készségének megfelelő terhelés.
A tünetei: fokozott fáradékonyság, aluszékonyság, gyengeség, gátlások, alacsony pulzus, van étvágya, csekély légzési zavarok, az anyagcsere normális, jó pihenőképesség, egy kicsit fásult hangulat, vagy normális; nincs betegségtudata, nem érti mi változott és miért, azért hónapok alatt következik be a gyógyulás.

Mi a megoldás?

Pihenés, fokozott terhelés, életmódváltozás, környezetváltozás, érzelmi és mentálhigiénia ismerete, spirituális technikák, erősíteni a szervezet teherbíró képességét( kezelések, masszázs, szauna, aktív és passzív pihenés).

Mindkét esetben szükséges egy éber és folyamatos megfigyelés, egy minőségi kapcsolat saját magaddal, hogy időben tudjál lépni. Mindkét esetben a megoldás a törődés, a szeretet, a “te időd” bevezetése, amikor magadnak adod és magadnak teszed azt, ami a megújulásodat szolgálja.

Talpreflexológia

Workshopok

www.alexarendel.hu

Feliratkozom az oldalra