Állítom, hogy a stressz a leggyakrabban előforduló szó manapság. Mindent a stresszel magyaráznak meg, ami önmagában nem áll messze az igazságtól.

De vajon tudjuk, hogy mit jelent a stressz?

Vajon tisztában vagyunk a fogalmával?

Vajon tudjuk, hogy mit is jelent a stressz a szervezet számára?

A stressz nem több, mint egy adaptációs folyamat.

A stressz olyan inger, amely hatására a szervezet kimozdul a megszokott, természetes működési modelljéből; gyakorlatilag munkára fogja őt.

Ha a munka nehéz és folyamatos, pihenési lehetőségek nélkül, regenerációra szükséges szünetek és minőségi támogató tevékenységek nélkül, bekövetkezik az, amit “burn-out”-nak nevezünk, vagyis a kiégés, amely  a betegségek alapja.

Amit  “stressznek” neveznek az egy inger, amely eléri és túllépi a kényelmes, természetes küszöböt, kényszeríti a szervezetet a reakcióra, a válaszra, összetetten fogalmazva, az adaptációra. 

Az adaptációs folyamat lényege az, hogy a szervezetnek meg kell birkóznia egy feladattal.

Ahhoz, hogy megbirkózzon vele, több energiára van szüksége. A szükséges energiát az oxigén felhasználásával oldja meg, ami gyakorlatilag azt jelenti, hogy elindít minden olyan folyamatot, amelyek során, a szervezet eljut az adott helyzetben szükséges oxigén mennyiséghez.

A stressz kapott egy negatív tulajdonságot, amely nem méltó hozzá.

Miért nem?

Mert a “stressz” alapvetően egy inger. Függetlenül az inger minőségétől, a szervezet válaszol. A válasz maga az élet. Az inger hatására megmozdul, kényszerül gondolkodni, érezni, megoldani, élni.

Következesképpen, nem a stressz az “ellenség”, hanem az inger minősége. Az inger lehet öröm, kellemes meglepetés, szeretet hullám, boldogság, de ugyanakkor, lehet bánat, szomorúság, félelem, ijedség, düh, harag… Az inger egy érzelem.

A szervezet nem a stresszre reagál, azért felesleges és lehetetlen küldetés a gyakori, bevetett tanács, hogy kerüld a stresszt.

A stressz maga a reakció, a válasz, maga az adaptációs folyamat.

Hogyan kerülheted el? Hogyan érheted el, hogy a szervezet ne mozduljon, ne válaszoljon, ne oldja meg, ne adaptáljon, ne éljen?

Az adaptáció az élet fenntartás feltétele, és az adaptációs készségen és mértékén múlik az életben maradásunk és annak hossza is; és a minősége.

A szervezet az ingerekre reagál és az amit stressznek nevezünk, az a válasz. A megoldás: figyeld az érzelmeidet.

Ne “a stresszt kerüld el”, mert lehetetlen küldetés lenne, hanem tanuld kezelni az érzéseidet, mert abban rejlik az erőd, a hatalmad.

Mit jelent kezelni az érzelmeidet?

Éld meg őket de mértékkel!

A túlzott öröm is képes ölni. A legújabb kutatások szerint a túlzásba vitt nevetés megrövidíti az életet.

Az örömöt és a nevetést soha nem tekintettünk negatív érzelemnek vagy reakciónak és mégis…

A stressznek nincsenek pozitív vagy negatív tulajdonságai, hanem hatékonysági mértéke; az adaptációs folyamat révén, a hatékonyságától múlik az eredmény, vagyis elég egészséges a szervezet, hogy minimális erőfeszítésekkel biztosítsa a szükséges oxigént a feladatok megoldásához.

Miből áll a hatékonyság?

Kell hozzá egy egészséges szív és érrendszer, egy egészséges hormonális állapot, egészséges szervek, amelyek egészségesen és hatékonyan, felesleges energiák felhasználása nélkül tudják ellátni a feladatait.

Kell hozzá egy egészséges mentális állapot, egy egészséges gondolati rendszer; egy egészséges elme.

Kell hozzá egy egészséges emocionális háttér; kellenek az egészséges érzelmek, illetve egészségesen megélt érzelmek.

Mi a konklúzió?

Ne a stresszt kerüld el, mert ez egy szervezeten belül lezajló folyamat, hanem az egészségedre vigyázz és annak minden aspektusára, a testi, a lelki és a szellemi egészségre!

Talpreflexológia

Workshopok

www.alexarendel.hu

Feliratkozom az oldalra